De waarde van META-Data

Gegevens vastleggen zonder de privacy aan te tasten zeggen de voorstanders. We slaan immers de inhoud van een bericht of gesprek niet op, alleen de META-data. Maar als je alles weet behalve de inhoud weet je al behoorlijk wat. Met wie, wanneer, hoe lang, hoe laat, hoe vaak: dat is eigenlijk best veel. Maar dat is wel wat er onder META-data wordt verstaan.

Je hebt vijf keer behoorlijk lang gebeld met een incassobureau. Zou je misschien financiële problemen hebben? Je hebt een nieuw hotmailaccount aangemaakt wat alleen wordt gebruikt voor communicatie met een vrouw in de buurt. Maar je bent getrouwd, misschien hou je er wel een affaire op na? In deze voorbeelden kijken we alleen nog maar naar wat je kunt doen met één bron. Je telefoongegevens, e-mail verkeer, chatprogramma’s, sociale media, dating sites, PIN-transacties, GPS en ga zo maar door.

Bewaarplicht en bewaarrecht

Jouw gegevens worden op heel veel plekken vast gehouden. Voor commerciële doelstellingen maar ook vanwege wettelijke verplichtingen. In Nederland moeten aanbieders van telecommunicatiediensten alle verkeers- en locatiegegevens bewaren. In de praktijk blijkt dat zowel de verplicht bewaarde gegevens als de commerciële gegevens worden opgevraagd door justitie en inlichtingendiensten. Tegenwoordig maken bedrijven als Facebook bekend hoe vaak gegevens worden opgevraagd door justitie. In 2013 waren dit er 34 door de Nederlandse politie en justitie.

Samenhang

Maar wat als je deze opgeslagen gegevens gaat combineren? Wat als je ook even verder kijkt naar welke gegevens er nog meer van je beschikbaar zijn? Navigatiesoftware bijvoorbeeld. Deze apparatuur geeft vaak gegevens door, metadata natuurlijk. Files, wegwerkzaamheden en nieuwe verkeerssituaties worden zo snel gezien. Maar ook waar jij heen rijdt, wanneer je dat deed en hoe lang je daar bleef.

Wat als we de emails van net combineren met deze gegevens? Nu kan de mail die je verstuurt naar je maîtresse worden gecorreleerd met de gegevens van je navigatie software. Nu kan redelijk aannemelijk worden gemaakt waar je met deze dame afspreekt. Als je weer naar huis rijdt kan er misschien nog wel een andere rit worden gevonden van iemand die op het zelfde moment en vanaf hetzelfde punt ook vertrekt. Enzovoort…

Heel veel informatie

Er is heel veel informatie beschikbaar over jou:

  • Je provider heeft je complete internetgeschiedenis liggen.
  • Streaming video, bijvoorbeeld HBO of Netflix, wordt bijgehouden (gaat ook via een telecommunicatiedienst).
  • Je belgedrag wordt opgeslagen (telecommunicatiedienst).
  • Je betalingen worden bijgehouden (PIN gaat over een telecommunicatiedienst).
  • Gmail of Hotmail doen je mail.
  • Dropbox of Google Drive bewaren je documenten en foto’s je.
  • Facebook houdt je sociale netwerk voor je bij.
  • Whatsapp weet met wie je regelmatig chat.
  • LinkedIn let op je zakelijke netwerk.
  • Webwinkels als Wehkamp en bol.com kennen je interesses en koopgedrag.
  • Je navigatie apparaat stuurt mogelijk gegevens terug.
  • Al je abonnementen bieden je ook digitale varianten.
  • ……

Als persoon moeten we meer inzicht en invloed krijgen op onze eigen gegevens. Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om te weten wat er over jou bewaard wordt en door wie. We hebben het recht om onze gegevens op te vragen maar aan wie moeten we het allemaal vragen? Ook willen we niet alleen weten wat er over ons bekend is maar ook wat er met die informatie is gedaan en nog gaat gebeuren. Niemand die het weet.