Sensoren en Privacy

Sensoren

Smartphones hebben veel sensoren aan boord. Kompas, temperatuur, gyroscoop, accelerometer zijn enkele voorbeelden. Die smartphone hebben we bij ons, maar we willen ook weten wat er thuis gebeurt. We gebruiken steeds vaker externe in combinatie mobiele applicaties.

Sensoren houden de omgeving voor jou in de gaten. Het kan gaan om het weer, je huis, je auto maar ook om je eigen lichaam. Op basis van wat sensoren je vertellen kun je actie ondernemen. We houden ons energieverbruik in de gaten, weten waar onze auto staat en gaat onze fysieke conditie er inderdaad op vooruit.

Deze informatie kan ook best interessant zijn voor anderen. Neem bijvoorbeeld de slimme energie meters, die houden de temperatuur voor je in de gaten. Voor een inbreker kan het best interessant zijn om te weten dat in een bepaalde week de temperatuur constant laag wordt gehouden. Zou je misschien op vakantie zijn?

Bluetooth(Low Energy)

Bluetooth Low Energy (BLE), ook wel Bluetooth Smart genoemd, wordt tegenwoordig vaak gebruikt bij sensoren. Waar Bluetooth zich in het verleden vooral richtte op meer bandbreedte en snelheid is bij de laatste uitbreiding vooral gekeken naar stroomverbruik. Enkele voorbeelden van recente ontwikkelingen zijn:

SesorTag: http://www.ti.com/tool/cc2541dk-sensor

WunderBar: https://relayr.io/wunderbar

Angel: http://www.angelsensor.com/

Airboard: http://www.theairboard.cc/

bluetoothEcosystem

http://www.bluetooth.com/Pages/Bluetooth-Brand.aspx

Deze ontwikkelingen zorgen voor een stroomversnelling. Goedkope sensoren die lang functioneren op een kleine batterij zorgen voor veel nieuwe toepassingen.

Problemen met Privacy

Naast veel mooie en vernieuwende toepassingen heeft ook deze ontwikkeling een schaduwkant. Omdat veel Bluetooth sensoren en apparaten zich openlijk presenteren naar de wereld kan ook iedereen ze zien.

Er zijn al voorbeelden waarbij inbrekers met een smartphone langs auto’s lopen om te scannen of er Bluetooth apparaten in liggen. Dit kan natuurlijk net zo makkelijk met huizen. Gewoon vooraf even kijken of inbreken de moeite waard is.

Een app op je mobieltje kan scannen op Bluetooth apparaten en de resultaten opsturen naar een server. Je hebt een koptelefoon van Bose, een speaker van Logitech, een receiver van Denon en een tandenborstel van Braun. Dit kan waardevolle informatie zijn voor het gericht aanbieden van reclame.

Ook kan een fabrikant in de gaten houden waar, door wie en op welke manier hun producten worden gebruikt.

Onverwachte toepassingen

Sensoren kunnen ook gebruikt worden op manieren die we in eerste instantie helemaal niet hadden voorzien. Een paar maanden geleden hebben onderzoekers de gyroscoop in een smartphone gebruikt als microfoon. De gyroscoop bleek zo gevoelig dat ook geluidstrillingen konden worden opgepikt met deze sensor.

http://www.wired.com/2014/08/gyroscope-listening-hack/

Deze onverwachte toepassingen brengen ook een gevaar met zich mee. Je denkt dat het gebruik van een bepaalde sensor geen kwaad kan en geeft applicaties toestemming om ze te gebruiken. Achteraf blijkt dat er meer mogelijk is dan verwacht.