Als ik mijn ‘smart’ TV aanzet, zet deze automatisch mijn geluidsapparatuur aan. Mijn TV haalt de en het laatste nieuws op, zorgt voor de laatste lijst van webradio- en tv-stations en kan alle media afspelen van mijn PC of vanuit de mijn cloud diensten – dropbox, icloud, google drive. En dat kan ik allemaal bedienen met mijn tablet en smartphone.
The internet of things ís er eigenlijk al. En het gaat langzaam maar zeker richting the internet of everything. De wereld om ons heen is steeds meer met elkaar verbonden. Big Data, robotica, mobiele apparaten komen nu al samen en dit proces is nog maar net begonnen: de komende jaren wordt het meer. We voeren al vele discussies over veiligheid, privacy en vertrouwen, maar we hebben nu ook echt nieuwe oplossingen nodig die bij de veranderende werkelijkheid passen.
Het eerste probleem is dat van onze gegevens en onze privacy. We hebben geen zicht op welke data er door wie worden verzameld en wat er daarna mee gebeurt. Onze gegevens zijn overal, we hebben er nauwelijks controle over, en er wordt veel geld mee verdiend. Grote spelers daarin hebben vooralsnog geen enkele behoefte om ons controle te geven over onze eigen gegevens.
Het tweede aandachtspunt is de overheid. Er zijn vele overheden die allemaal een bepaalde mate van controle willen over dat ene grote internet. Het is geen verrassing dat dit niet heel goed lukt. Naast wet- en regelgeving zijn er ook grote verschillen tussen ideologieën en aanpak.
Een derde punt is de techniek. Veel van de technieken die we nu gebruiken, zijn evolutionaire variaties op de technologie die vanaf het prille begin het internet overeind houdt. Maar in die prille begintijd was privacy helemaal geen relevant thema. Inmiddels hebben we nieuwe mechanismes nodig die alle partijen kunnen helpen, maar ook vooral controle kunnen teruggeven aan de eigenaar van de gegevens.
Mijn oplossing
Jouw identiteit is jouw eigendom en om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, moet jij ook de controle hebben over jouw eigen identiteit. Technisch zijn hier ook best oplossingen voor.
Je geeft de diensten die jij afneemt toestemming om jouw identiteit te gebruiken. Zij kunnen jouw identiteit gebruiken en er alleen de elementen uithalen waar jij toestemming voor hebt gegeven. Elke keer als je identiteit wordt gebruikt, wordt dit -binnen jouw identiteit- ook vastgelegd. Jij kunt hier altijd bij, anderen alleen als jij daar toestemming voor geeft. Jij kunt zien wie wat wanneer heeft gedaan met jouw gegevens.
Specifieke accounts kunnen worden gekoppeld aan jouw identiteit. Hierbij kan het gaan om webwinkels, maar ook overheidsinstanties, scholen of medische dossiers. Elke keer als er iets gebeurt met je accounts wordt een transactie vastgelegd met jouw identiteit. Dit wordt een onderdeel van jouw identiteit. Alleen dan is een aanpassing in een account geldig.
De overheid kan haar rol ook terugkrijgen. Jij als eigenaar kan de overheid toegang geven tot bepaalde elementen van jouw identiteit. Afhankelijk van de betreffende overheid kan lokale wetgeving je verplichten tot het openstellen van bepaalde gegevens voor bepaalde instellingen. Ook kan bijvoorbeeld een overheidsaccount zoals DigiD worden gekoppeld. Hierdoor blijft de dynamiek van de landelijke overheden bestaan en kunnen lokale ideologieën een rol blijven spelen. Mocht je uit een land vertrekken, om welke reden dan ook, kun je de rechten op jouw identiteit zelf aanpassen.
De Techniek
Zonder al te diep op de techniek in te willen gaan: denk aan BitCoin. Een decentraal P2P netwerk zorgt voor de afhandeling en registratie van transacties. Elke keer wanneer jouw identiteit gebruikt wordt, moet je zelf toestemming geven. Maar ook de andere betrokken partijen, bijvoorbeeld de bank en een webwinkel, moeten een transactie valideren. Deze transactie wordt bewaard binnen jouw identiteit maar ook binnen die van de andere betrokkenen.
Hoe komen we er?
Mensen moeten de huidige situatie zien als een probleem en weten dat er oplossingen zijn. Publieke druk zal hard nodig zijn. Daarnaast zullen overheden de eerste stap moeten nemen. Veel grote bedrijven hebben hier helemaal geen belang bij en investeren er dus liever niet in. Het is een grote verandering en daar voor zal veel steun nodig zijn.